PESTA RAYA KORBAN KOLAM PAK KERAM HJ. AKIM (28 NOV 2009)

2 12 2009
Zul (Anak Pak Keram) Pemilik Lubok Zul di Kg. Peladuk merupakan Geng Joran Sabah memperagakan Ikan Bulan-bulan yang ditangkapnya hanya mengunakan tangannya di Kolam milik bapanya. Biasanya kita menggunakan Joran atau jala untuk menangkap Ikan tapi dia mengunakan tangannya sahaja..hebat ni orang…

Patutlah Kolam dikeringkan heehee…Kelihatan Pak keram dengan Anaknya Shahrul(anak Bongsunya) menangkap ikan di kolam..Tujuan Kolam ini dikeringkan sempena hari raya Korban, Biasanya Kerbau atau lembu dikorban telah oleh kerana membuat kelainan dan boring sudah makan lembu sahaja apa salahnya sekali-sekala korban ikan pula..hehhehe..Kurang lemak lagi..

Sempat jugalah aku bergambar dengan salah seekor ikan Jalak yang berjaya ditangkap di dalam kolam tu..mau dekat sekilo juga ni..

Sebahagian ikan yang di keluarkan dari kolam(fasa pagi) nanti petang sambung lagi..pelbagai jenis ikan yang dipelihara oleh pak keram iaitu Lampam jawa, talapia(dieng Dalas) , Jalak, Kelah Kota belud, sepat siam, ikan bulan-bulan, ikan keruk, ikan ketutu(ikan hantu) dan ada beberapa jenis ikan lagi..


Saya sempat bergambar dengan Ikan Talapia atau ‘dieng Dalas’ dalam bahasa bajau, rasanya sekilo juga beratnya..yang bestnya dari memancing boleh tangkap ikan mana kita mahu, tangkap saja…

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: